1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (5 glasova)

Koje namirnice ne treba mešati - hrono saveti

Ćevapi s kajmakom, kanapei sa šunkom i sirom mogu teško da vam „padnu" na želudac zbog proteina različitog porekla koji se ne podnose

hrono, ishrana, dijeta, saveti, ana, gifing, lako, brzo, najbolji, lepota, zdravlje, namirnice, saveti, kako da,

U našem narodu od pamtiveka vlada verovanje da snaga na usta ulazi. Ipak, da li je baš tako? Mnogo je onih koji se trude da na svakodnevnom meniju imaju obilje zdravih zalogaja, međutim, malo je onih koji obraćaju pažnju na kombinovanje namirnica.
Nutricionista Jovo Knežević ističe da su pored vitamina i minerala pri normalnom fiziološkom stanju organizma u dnevnom obroku neophodne namirnice koje su nosioci energije (masti i ugljeni hidrati), kao i namirnice koje imaju gradivni karakter - proteini.

Nikako jedna s drugom
- Najveća greška pri kombinovanju namirnica jeste unos više onih sa visokim glikemijskim indeksom ili sa visokim procentom ugljenih hidrata u jednom obroku. Sarma i punjena paprika, koje u sebi sadrže pirinač i meso, a jedu se sa hlebom samo su neki od primera loših kombinacija. Isto tako, uz krompir-pire i testenine ne treba jesti hleb, objašnjava Knežević.
Potrebno je obratiti pažnju i na „karakter" namirnica, odnosno na njihovu alkalno-kiselu reakciju u organizmu. Većina namirnica od žitarica izaziva kiselu reakciju, kao i belančevine iz mesa. Da bi se neutralisao negativan uticaj kisele reakcije u organizmu, neophodno je da se u obroku nalaze i bazne namirnice (salata, kupus, praziluk, blitva, keleraba, kelj, prokelj, spanać, rukola...). Iako na prvi pogled neke namirnice deluju kao kisele, one imaju bazno delovanje u organizmu. Limun ima alkalni karakter i kao takav predstavlja idealan dresing za salatu umesto sirćeta.

Zbunjeni želudac
Pojedine alkalne elemente nekad ne treba kombinovati. Konkretan primer je šopska ili grčka salata, gde se zajedno nalaze paradajz i sir.
- Kalijum iz paradajza i kalcijum iz sira su suparnici i zajednički unos se ne preporučuje. Takođe, loše je kombinovati mleko i zeleno lisnato povrće. Spanać se često pravi s mlekom, a sarmice od zelja se prelivaju kiselim mlekom. U obe varijante dolazi do nastanka nerastvorljivih jedinjenja - oksalata, koja imaju negativan uticaj na urinarni trakt, kaže Knežević.
Nije dobra ni kombinacija proteina različitog porekla. Različiti enzimi učestvuju u varenju belančevina iz mesa i mleka, pa dolazi do zbunjivanja želuca. Ako pojedete ćevape s kajmakom, kanapee sa šunkom i sirom ili gurmansku pljeskavicu, možete imati problema s varenjem.

Odlična varijanta
Preporuka je da se za jedan obrok kombinuju dve kompatibilne namirnice
koje će imati dobar alkalno-bazni i energetsko-glikemijski odnos. Za
ručak možete pojesti živinsko meso sa sveže rendanom šargarepom, cveklom
ili celerom, a za večeru ribu sa salatom.

Prijatelj sajta

Go to top