1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.10 (5 glasova)

Hrana za putovanje - hrono savet

hrono, ishrana, dijeta, put ana, gifing, lako, brzo, najbolje, recepti, kuvar

Ako usput obedujete u nekom od restorana, izbegavajte velike obroke, pržena i pečena jela, sirove školjke i ribu, slabo pečeno meso

Mnogi imaju naviku da, kada krenu na put, čim sednu u auto, autobus, voz ili avion posegnu za slanim i slatkim grickalicama koje sadrže puno „loših masnoća" i kalorija, ali i nisku nutritivnu vrednost. Stručnjaci upozoravaju da pojedine namirnice tokom putovanja mogu teško da padnu na stomak, i budu uzrok mnogih zdravstvenih tegoba.

Izbegavati grickalice
Nutricionista Jovo Knežević savetuje da ukoliko sami pripremate hranu za put najbolje je da to bude hrana sa dosta dijetalnih vlakana i lako svarljivih proteina.
- Putnici treba da imaju u vidu da je fizička aktivnost pri putovanju smanjena i da nije neophodno preterano unositi hiperenergetske namirnice kao što su slane grickalice, slatkiši i gazirani sokovi. Imajući u vidu da je motorička aktivnost smanjena, a samim tim i creva sporije rade, neophodno je unositi namirnice koje ne opterećuju digestivni trakt i dovode do zamora i pospanosti, ali obezbeđuju sve neophodne nutrijente. To naročito važi za one koji su za volanom – kaže Knežević.

U pauzi lešnik, badem, brazilski orah
Kao idealna užina na dugim putovanjima preporučuje se jezgrasto voće, kao što su lešnik, badem, brazilski orah...
- Ako krećete put neke daleke destinacije, dobro će vam doći kesica-dve badema, oraha ili lešnika. Jezgrasto voće će vam obezbediti neophodne masnoće i mogu da budu idealna užina dok jezdite drumovima, a ne pravite česte pauze. Prijaće vam i voće bogato sporooslobađajućim ugljenim hidratima, a to su jabuke, kruške, pomorandže i bobičasto voće – ističe Knežević.

Voda pod obavezno
Tokom putovanja potrošnja energije nije velika, pogotovo ako ste saputnik, ali gubitak tečnosti može biti veliki. Dehidracija je česta pojava pri putovanjima i uzrok mnogih tegoba. Prema nekim istraživanjima, posebno su ugroženi putnici u avionu, pa je za svaki sat leta preporučljivo popiti najmanje dva i po decilitra tečnosti (nezaslađenih razređenih sokova ili obične vode).
- Tečnost treba da se unosi pomalo i češće. Umesto kafe, pravi izbor su zeleni i umereno crni čaj zbog sadržaja alkaloida teina koji ima neurostimulišuće dejstvo – kaže Knežević.

Putni sendvič - hrono recept
- integralna kifla
- puter (ne margarin)
- pileća prsa
- kuvano jaje na kolutove
- paradajz na kolutove (ne kečap)
- list zelene salate

Prijatan vam put!

Prijatelj sajta

Go to top