1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.75 (4 glasova)

Šta je to kinoa? - hrono vodič

Kinoa (Chenopodium quinoa) je osušeni plod biljke koja odvajkada raste u Andinima, na visinama koje prelaze 4.000 metara. Van Južne Amerike, kinoa se gaji u predelima i na visinama gde se klima i zemljište kao na Andima. Kinoa se prvenstveno jede u Čileu, Boliviji i Peruu, ali se sve više konzumira i širom sveta. U našim krajevima uspeva njen evropski rođak –brašnjenik ili divlji spanać (Chenopodium bonus - henricus), veoma zdrava lisnata biljka koja raste na visokim planinama.

Kinoa je bez glutena, pa se zato preporučuje osobama koje boluju od glutenske enteropatije, odnosno celijaklije. Preoručuje se u ishrani zdravih a i bolesnih osoba, dece, sportista, rekreativaca, rekovalescenata, starijih osoba...

Zrno kinoe može biti bele, crvene ili crne boje. Crvena kinoa je najbolji izbor za salate, jer tokom termičke obrade (tokom kuvanja) ne gubi svoju lepu crvenu boju. Crna kinoa je za razliku od crvene i bele, malo slađeg ukusa.
Kinoa sdrži svih osam esencijalnih aminokiselina i zato se smatra najboljim biljnim izvorom proteina, odnosno belančevina.

Kinoa sadrži antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi. Bogata je i esencijalnim mineralma među kojima su mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.Dakle, kinoa je odličan izvor  kalcijuma, kalijuma i gvožđa i dobar izvor cinka i vitamina B kompleksa(B1,B2, B3, B6, B9) i vitamun E. Kao bogat izvor magnezijuma i vitamina B2 preporučuje se osobama koje pate od migrenoznih glavobolja. A zbog obilja rastvorljivih vlakana utiče na smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, kao i visokog krvnog pritiska, jer sadrži mnogo kalijuma. Uz sve ovo, daje i osećaj sitosti i olakšava pražnjenje creva, pa se tako preporučuje osobama koje pate od opstipacije ili zatvora. Kao celovita žitarica , kinoa doprinosi očuvanju kardiovaskularnog sistema. Utvrđeno je da se svakodnevnim konzumiranjem  kuvane kinoe, smanjuje rizik od srčanog udara za 29%. 

Kinoa je dobar izvor  takozvanih upijajućih biljnih vlakana koji pomažu kontrolisanje šećera u krvi. U svom sastavu ima i antiupalni nutrijent, uključujući fenolnu kiselinu, koji sprečavaju neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanaka dijabetesa tipa 2.

Ako se kinoa upotrebljava kao brašno,tebalo bi je dodavati u malim količinama jer sadrži gorku supstancu saponin.

Upotrebljava se za jutarnje kaše. Može da se priprema i slatko i slano. Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamenu za belo brašno. Kinoa se odlično kombinuje sa sezonskim svežim salatama i aromatičnim biljem, belim i crvenim lukom, povrćem, limunom, maslinama i maslinovim uljem.
Preporuka je da je pre same pripreme dobro potopite u vodu da bi spala opna koja je pomalo gorkog ukusa (zbog prisustva saponina), ali koja nije štetna. Kuva se jedna mera kinoe na dve mere vode. U kinou dodate hladnu vodu i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite temperature i poklopite i kuvate od 15 do 20 minuta (paziti da se ne raskuva).

Prijatelj sajta

Go to top