1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.50 (4 glasova)

Kiselost i baznost hrane - hrono vodič

PH je skraćenica za količinu jona vodonika koje ima neka supstanca. Ukazuje na kiselost ili baznost (u ovom slučaju namirnice) i meri se na skali od 0-14. Kada je pH vrednost 7, reč je o neutralnoj namirnici, sve ispod 7 je kiselo, a iznad 7 alkalno. Naše telo je blago alkalno, tj. bazno, i takva pH vrednost je optimalna za naše zdravlje.

          Hrana koju svakondenvno konzumiramo utiče na baznu ili kiselu reakciju u našem telu. Važno je imati na umu kakav učinak hrana ima na naše telo, a ne da li je ona kisela ili bazna sama za sebe, ili ima kiseo ukus. Hrana koja daje kiseli efekat, donosi i ostavlja vodonikov jon u našem telu, čineći sredinu našeg tela kiselom, a hrana koja ima bazni efekat odnosi vodonikov jon, čineći sredinu našeg tela baznom. Nakon što se svari, svaka hrana „izveštava“ bubrege da li je kisela ili bazna. Bubrezi su odgovorni za ravnotežu fluida i održavanje relativno neutralne pH vrednosti tela. Kada kiselotvorne namirnice snize pH vrednost organizma, bubrezi koordiniraju aktivnost kako bi neutralisali tu kiselost. Kosti oslobađaju kalcijum i magnezijum da bi se ponovo uspostavila baznost a mišić se razlažu kako bi proizveli amonijak, koji je snažno bazan. Kada se ta reakcija završi, minerali iz kostiju i razloženi elementi mišića se izbacuju urinom. Konzumiranje velikih količina životinjskih belančevina oslobađa sulfuričku kiselinu metabolisanjem aminokiselina sa sadržajem sumpora, što takođe doprinosi većoj kiselosti. Ta kiselost se može neutralisati povećanom konzumacijom povrća bogatog kalijum-bikarbonatom.

Na duge staze, preterana kiselost može dovesti do osteoporoze, kancera, slabosti mišića, srčanih oboljenja, dijabetesa, anksioznosti. Gubitak kalcijuma i magnezijuma može se pretvoriti u deficit sa mnogim posledicama a to su: smanjena sposobnost tela da apsorbuje minerale i ostale hranjive činioce, smanjena proizvodnja energije na ćelijskom nivou, smanjena sposobnost za obnavljanje ćelija i detoksikaciju od teških metala, a sve to vodi ka kasnijem, neminovnom bržem ili sporijem propadanju imunog sistema.

          Zabluda da hrana koja ima kiseo ukus ostavlja kiseo učinak na naše telo. Primer su limun i paradajz koji su kiselog ukusa a čine sredinu organizma baznom.

          U alkalne spadaju sledeće najčešće korišćene namirnice: morske alge, luk (crni, beli i mladi), đumbir, brokoli, paprika, pečurke, karfijol, patlidžan, blitva, kelj, celer, repa, šargarepa, kupus, zeleni grašak, spanać, zelena salata, rotkvice, krastavac, krompir, bundeva, paradajz, banana, limun, zelena jabuka, malina, grejpfrut, grožđe, urme, avokado...

          Od začin i ulja to su: susam, kim, bosiljak, morska so, cimet, seme bundeve, mak, badem, ulje avokada, laneno, kokosovo, maslinovo ulje...

          U kisele spadaju sledeće najčešće korišćene namirnice: govedina, svinjetina, teletina, piletina, tunjevina i sardine iz konzerve, iznutrice, mesne predrađevine, jaja, topljeni sir, sladoled, kravlje mleko, voćni i običan jogurt, margarin, gazirani napici, crni ćaj, kafa, pivo, kikiriki, džem, med, kvasac, kečap, majonez, beli hleb, testenina, pirinač, sojino mleko, soja sos, šlive, brusnice, višnje, pomorandže, ananas, breskva, borovnica, kupina, mango...

          Od vitalne važnosti za održavanje baznosti tela, tj. za uravnoteženost ph vrednosti potreban je dovoljan unos vode, jer je unos vode podjednako važan kao izbor hrane. Naše telo čini 70% vode, dok je krv 94% voda, što je pokazatelj njene važnosti za organizam. Trebalo bi izbegavati aromatizovanu vodu koja može da sadrži veštačke zaslađivače i poremeti zdravi pH tela.

          Preporučljivo je svakog dana popiti bar 1,5 litara vode sa svežim limunom, 3 puta nedeljno sprovoditi fizičku aktivnost jer se tako ubrzava eliminacija kiselih supstanci iz organizma, izbegavati kuvanje i zamrzavanje namirnica što obara pH vrednost hrane pa bi valjalo konzumirati što više svežih i ne prerađenih namirnica, meso i ribu uvek prelivati limunovim sokom, svaki obrok bi trebao da sadrži zeleno povrće.

Prijatelj sajta

Go to top