1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (4 glasova)

Kratki vodič za hrono ishranu

Prednosti  Hrono ishrane su mnogobrojne - pored toga što ćete se sjajno osećati i imati više enrgije, možete uživati u raznovrsnosti ukusa, a da pri tom ne morate  brineti o kalorijama. Važno je samo u koje doba dana ste uneli određenu namirnicu. 

- Dan započnite obilnim okrepljujućim doručkom koji će Vam obezbediti energiju za ceo dan. Jaja sa slaninom i bezkvasnim hlebom su odličan izbor, kao i barena crvena kinoa sa orašastim plodovima. Umesto najčešće korišćene pšenice, obogatite svoj jelovnik drugim žitaricama kao što su spelta, ovas, heljda, ječam... Od ovih vrsta možete napravite ukusnu gibanicu ili palačinke. Ne zaboravite da je doručak najvažniji obrok, tako da se prepustite uzivanju bez griže savesti. 

- Na sredini dana telu su potrebni visoko kvalitetni proteini iz crvenog mesa ili masnih riba. Obrok ćete upotpuniti sa dosta sveže sezonske salate. Uz ovu vrstu proteina izbegavajte ugljene hidrate iz hleba, testenina, krompira i pirinča, jer je i pravilna kombinacija hrane vrlo važna.

Ukoliko volite pirinač i testeninu, važno je znati da uz njih nema mesta za proteine, tako da ih kombinujte sa raznim vrstama povrća i pečurkama.

Mahunarke bi takođe trebale da se nađu u Vašem jeloviku. Boranija sa paradajz sosom, dinstani grašak ili sočivo su dobar izvor dijetnih vlakana.

- Popodnevni časovi, kada već energija počinje polako da opada, su idealni za tamnu čokoladu sa visokim procentom kakaa koji obiluje antioksidansima.  Uzivajte  u voću, ali u umerenim količinama, i važno je napomenuti da ne treba kombinovati više vrsta voća. Badem, lešnik, indijski orah su takođe predviđeni za ovo doba dana. 

- Dan završite lakim proteinskim obrokom, kao što su piletina, ćuretina ili riba uz neizostavno povrće. Omlet od belanaca je laka večera ukoliko niste puno gladni, a ne  želite da preskočite obrok. Birajući lako svarljive namirnice za večeru, obezbedićete telu lak i miran san. 

         Predlog jelovnika :

Doručak :

-          Omlet sa slaninom i beskvasnim hlebom

-          Pita od heljdinih kora sa prazilukom i kiselim mlekom

-          Kuvane žitarice sa mlevenim orašastim plodovima i lanenim semenom

Ručak:

-          Teletina na žaru sa svežom sezonskom salatom

-          Grilovani losos sa povrćem

-          Mlevena govedina sa rezancima od tikvica i paradajz sosom

Užina :

-          Crna čokolada, 70% kakaa

-          Sezonsko voće

Večera :

-          Dinstana piletina sa grilovanim tikvicama

-          Smuđ na žaru sa blitvom

-          Omlet od belanaca sa grilovanim povrćem 

Prijatelj sajta

Go to top