1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.63 (4 glasova)

Pravilno rukovanje i čuvanje hrane

Čuvanje hrane na hladnom usporava razmnožavanje bakterija. Sve namirnice koje se lako kvare, posebno meso, živina i riba, trebaju biti čuvane na hladnom mestu pre kuvanja ili konzumacije. Pravilno kuvanje hrane ubija sve ili većinu bakterija, a držanje hrane na dovoljno niskoj temperaturi nakon kuvanja sprečava razmnožavanje većine opasnih bakterija. Meso i jela koja sadrže meso uvek bi trebalo temeljno kuvati. Jaja bi takođe trebalo dobro kuvati ili pržiti.
Hranu koja se kuva u vodi, trebalo bi kuvati u ključaloj vodi dovoljno dugo da postigne dovoljno visoku temperaturu koja uništava bakterije.
Pripremljenu hranu bi trebalo jesti čim je skuvana. Hrana se ne sme čuvati na toplom mestu ili na sobnoj temperaturi, jer su ove temperature idealne za brz rast bakterija.
Najbolje mesto za čuvanje sveže hrane je frižider ili zamrzivač. Ako to nije moguće, trebalo bi je čuvati na najhladnijem mogućem mestu.
Budući da bakterijama treba vlaga za razmnožavanje, osušene namirnice kao što su zrnevlje iz mahunarki, orasi, hleb i nekuvane žitarice, su manje opasne i mogu se čuvati na sobnoj temperaturi. Hrana koja je hermetički zatvorena u konzervama, može se čuvati na sobnoj temperaturi sve dok se konzerve ne otvore. Kada se konzerve otvore, hranu bi trebalo odmah pojesti ili staviti u čistu, pokrivenu posudu i čuvati na hladnom mestu. Hranu ne bi trebalo ostaviti u konzervi nakon što je otvorena.

Čak i u čistom okruženju, hrana će se vremenom pokvariti. Hrana uvek u sebi ima nešto bakterija i one će se vremenom povećati i uzrokovati kvarenje.

Zato je važno sledeće:

*Za hranu sa deklaracijom, pažljivo pratiti uputstva o čuvanju.

*Ne čuvati hranu predugo. Baciti je ukoliko izgleda pokvareno ili ima loš miris.

*Ne ostavljati otpatke od hrane okolo da se bakterije ne bi proširile na namirnice koje će se kasnije pripremati.

*Sirovo meso, živina i riba zahtevaju posebnu brigu, jer uvek imaju bakterije na površini. Pravilno kuvanje će uništiti ove bakterije i učiniti hranu sigurnom.

Go to top