1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.90 (5 glasova)

Vouetove palačinke

Potrebno vam je:

Za testo: 2 jaja, 50gr brašna, 250ml mleka, 50gr putera

Za nadev: 350gr vrganja, 1 vlašac, 150ml slatke pavlake,
rendani parmezan, maslinovo ulje

recept:

Pripremite testo za palačinke mešajući jaja sa brašnom. Dodajte mleko i povežite smesu mućenjem.  Dno dobro ugrijanog tiganja premažite puterom. Ulijte smesu, razmažite je da pokrije dno, vodeći računa da palačinka bude vrlo tanka. Pecite na laganoj vatri palačinke sa obe strane dok ne iskoristite svu smesu.

Očistiti vrganje. Narezani vlašac kratko prodinstajte na 3-4 kašike ulja. Dodajte vrganje narezane na komadiće, malo peršuna, so i biber. Pripremite umak za prelivanje: trećinu vrganja i slatku pavlaku usitnite mikserom, laganom brzinom. Palačinke nafilujte preostalim vrganjima, poredajte jednu do druge u vatrostalnu posudu, prelite umakom, pospite parmezanom i zapecite u rerni.

 

*Vouet [vwε'], Simon, francuski slikar (Pariz, 9. I. 1590 – Pariz, 30. VI. 1649). U mladosti je radio kao portretist u Engleskoj i Carigradu. U Italiji studirao dela P. Veronesea i M. Caravaggia, pod čijim je uticajem u francusko slikarstvo uveo naturalistička shvazanja italijanskog baroka. Na poziv Luja XIII. vratio se u Francusku i postao je dvorski slikar. Monumentalni stil koji je primenio u dekoraciji kraljevskog dvoraca postao je uzorom za reprezentativnu umetnost Luja XIV.

Go to top