1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.80 (5 glasova)

Ishrana dece - saveti za roditelje

Voće ili sok?
Voće je ukusno, hranljivo i poboljšava apetit. Serviranje 100% prirodnog soka može pomoći ako dete neće da uzima voće. Ali suviše soka obara apetit za mleko i drugu hranu, pa će tako veći deo kalorija poticati od ugljenih hidrata, a manji od proteina.
Sokovi su bogati vitaminima i mineralima, ali celo voće nudi neke prednosti. Voće je dobar izvor vlakana što sok nije. Ista količina voća ima manje kalorija od odgovarajuće količine soka.
Veća količina soka vodi u gojaznost, razvija karijes, dovodi do dijareje i drugih gastrointestinalnih problema kao što su ekscesno stvaranje gasova, naduvenost i bol u trbuhu.

Pranje ili ljuštenje voća?
Česta dilema roditelja je da li je dovoljno samo oprati voće ili je neophodno da se ono oljušti. Bez obzira na činjenicu da se u kori voća nalaze nutritivna vlakna i različiti vitamini, ljuštenjem kore u velikoj meri se odstranjuju štetne i otrovne materije kao što su pesticidi i hemikalije kojima se voće prska. Mnogi pesticidi ostaju spolja na ljusci, pa ljuštenje značajno smanjuje njihovo prisustvo.
Opasnost od pesticida, koji su štetniji za decu nego za odrasle, veća je od gubitka vitamina.

Podgrevanje “zimskih jela”?
Podgrejano jelo ne može da uništi sve bakterije koje su se našle na sobnoj temperaturi ili pri nepravilnom čuvanju. Visokoproteinska hrana kao što su jela od mesa podložnija je razvoju opasnih bakterija, pa se preporučuje da se pojede u toku dva dana.

Žumance - uvek termički obrađeno?
Sirova jaja su najpoznatiji izvor salmonele koja je izazivač teške crevne infekcije koja se manifestuje temperaturom, bolom u trbuhu, dijarejom. Salmonela se obično nalazi u žumancetu. Salmonela se uništava na 71 C, pa je potrebno jaje kuvati dok žumance postane tvrdo (6 -7 min).
Umućeno jaje sa šećerom je opasno za decu.

Go to top