1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.75 (2 glasova)

Ishrana dece uzrasta od tri do pet godina

Nutritivne navike su među najvažnijim stvarima koje dete uči. One imaju dugoročne efekte na zdravlje i blagostanje i često ih je vrlo teško menjati.
Pravilna ishrana je dobra prevencija za nastanak nutritivnih problema kao što su gojaznost, slabe kosti, diabetes, kardiovaskularne bolesti. Ona takođe pomaže da dete poraste do svog punog potencijala.
Mnoge studije su pokazale da vrsta hrane koju roditelji daju deci od najranijeg stadijuma života ima najveći uticaj u pogledu navika koje dete stiče po pitanju hrane. Najjednostavniji način da dete usvoji zdrave nutritivne navike je da se roditelji hrane pravilno. Deca budno prate odrasle i imitiraju ih. Ako roditelji nemaju dobre nutritivne navike, šanse da ih imaju njihova deca nisu najbolje. Drugi odrasli ili deca sa kojima dete jede imaju takođe značajan uticaj na to kako će ono naučiti da jede. Često se dešava da predškolsko dete jede u obdaništu i da neće da jede kad dođe kući. Ako se roditelj žali na to u prisustvu deteta, skretanje pažnje na njegovo odbijanje, samo će potencirati takvo ponašanje.
Ako dete uživa u jelu zajedno sa ostatkom porodice, ono će naučiti socijalni aspekt ishrane, a to je učešće u ishrani i prijatnom razgovoru u vezi dnevnih aktivnosti i uglavnom će slediti primer roditelja. U danima kad je dete umorno, suviše gladno, ili neraspoloženo da čeka porodični ručak, najbolje je da se dete nahrani ranije. Roditelji mogu detetu dati obrok odvojeno ili napraviti malu užinu pre nego što stigne ručak.
U uzrastu od dve do pet godina apetit varira. Potrebno je te promene imati u vidu i poštovati. Jedan od korisnih saveta je da se sačeka vreme kad je dete gladnije i onda mu ponuditi hranu. Apetit mlađih predškolaca pojačava se tokom perioda intenzivnog rasta i smanjuje kada su umorni ili uzbuđeni.
Najbolje je napraviti mirnu atmosferu, servirati hranu atraktivno, ostaviti je na stolu dovoljno dugo (ne duže od 30 minuta) i ne komentarisati ponašanje deteta za stolom. Mnoga deca ostavljaju hranu koja im je prvi put ponuđena. Deca, kao i odrasli, neku hranu vole, a neku ne. Nije neobično što odbijaju novu hranu (treba je ponuditi desetak puta da bi se na nju navikli).

Go to top