1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.25 (8 glasova)

Opasne bakterije u hrani

Konzumiranjem hrane koja sadrži bakterije opasne za zdravlje, nakon određenog vremena (tzv.inkubacijskog perioda) javljaju se simptomi bolesti odnosno trovanja. Dužina inkubacijskog perioda može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, što zavisi od vrste i količine bakterija.

Salmonella spp.

Salmonella spp. je najčešći uzročnik trovanja hranom. Može se naći u sirovom mleku, jajima i mesu kao i u proizvodima u kojima se ove namirnice nalaze u sirovom stanju. Važno je napomenuti kako Salmonella spp. raste već u samoj hrani. Bakterija preživljava ako hrana nije pravilno termički obrađena (izložena visokim ili niskim temperaturama), i izaziva bolest pod nazivom salmoneloza. Bolest se prenosi kontaktom sa obolele na zdravu osobu. Zato je veoma važna lična higijena odnosno pranje ruku pre jela, nakon toaleta i sl.

Campylobacter spp.

Campylobacter spp. je vrlo često uzročnik trovanja hranom. Najčešće se nalazi u mesu živine, crvenom mesu, nepasterizovanom mleku i netretiranoj vodi. Iako se ne razmnožava u samoj hrani, vrlo brzo se razmnožava u crevnom sistemu domaćina pa samo nekoliko bakterija u komadu slabo kuvane piletine može izazvati bolest. Infekcija bakterijom Campylobacter obično ne izaziva povraćanje, ali javlja se proliv, često krvav, koji je praćen trbušnim grčevima.

Listeria monocytogenes

L. monocytogenes, nalazimo u malom broju u mnogim namirnicama. U nekoj hrani, kao što su sirevi i paštete koji polagano dozrevaju, moguće ju je naći u većem broju. Bolest, koju nazivamo listerioza, nastupa unosom hrane koja sadrži veliki broj ovih bakterija, a najčešće se javlja kod rizičnijih grupa kao što su trudnice, novorođenčad, starije osobe i osobe sa smanjenim imunitetom. Infekcije unutar ovih grupa ljudi su često vrlo ozbiljne i opasne po život. Preporuka je da trudnice izbegavaju sireve koji polako sazrevaju i sve vrste pašteta.

Escherichia coli

Mnoge su vrste E. coli su bezopasne, ali one koje proizvode verocitotoksin (VTEC) mogu izazvati ozbiljne bolesti. Rizična hrana kojom se ova bakterija prenosi su:
1. nedovoljno pečena ili mlevena govedina
2. nepasterizovano mleko
3. nepravilno pasterizovano mleko
4. mleko zagađeno ovom bakterijom nakon pasterizacije

Go to top