1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.00 (4 glasova)

Stono, kvalitetno, vrhunsko, prediktivno, arhivsko, specijalno, penušavo vino

Stono vino je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze. Ovo vino ne može nositi oznaku sorte. 

Stono vino s oznakom kontrolisanog porekla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa, a koje potiču iz jedne vinogradarske regije.

Kvalitetno vino s oznakom kontrolisanog porekla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koja potiču iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptičkim svojstvima značajnim za ekološke uslove i sorte određene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku nosi, koje je odnegovano u toj podregiji. 

Vrhunsko vino s oznakom kontrolisanog porekla je vino proizvedeno od određene sorte ili grupe sorti grožđa koje potiču iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s izrazito izraženim kvalitetnim, specifičnim organoleptičkim i hemijskim svojstvima značajnim za ekološke uslove položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožđa. To vino mora biti i odnegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvata određeni položaj. 

Ako vino nosi oznaku sorte, mora biti proizvedeno od najmanje 85% grožđa sorte čije ime nosi. 

Predikatna vina su vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uslovima dozrevanja, načina berbe i prerade daju poseban kvalitet, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporučenih sorti za pojedino vinogorje.

Predikatna vina su:
- Kasna berba - vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i čiji mošt ima najmanje 94° *Oechsla. 
- Izborna berba - vino proizvedeno isključivo od brižno izabranog grožđa, čiji mošt sadrži najmanje 105° Oechsla. 
- Izborna berba bobica - vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom plesni napadnutih bobica čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla. 
- Izborna berba prosušenih bobica - vino proizvedeno od prosušenih bobica čiji mošt sadrži najmanje 154° Oechsla. 
- Ledeno vino - vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i prerađeno u smrznutom stanju, a čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla. 

Arhivsko vino je vino koje se u podrumskim uslovima čuva duže od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožđa u vino, od čega najmanje tri godine u boci. 

Specijalna vina su vina dobijena posebnim načinom prerade grožđa, mošta ili vina bez dodatka ili s dodatkom određene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentrisanog mošta i mirišljavih ili drugih dopuštenih sastojaka biljnog porekla. 

Specijalna vina su: 
- desertno vino, 
- likersko vino, 
- aromatično vino. 

Penušava vina su vina koja uz ostale određene sastojke sadrže i povećanu količinu ugljen-dioksida, zbog kog se pri otvaranju boce razvija obilna pena. 
U penušava vina ubrajaju se prirodno penušava i gazirano penušava vina. 

( izvor: Wikipedia)

 

Vrste vina

vrste vina, vino, belo, crno, crveno, rizling, sampanjac, vinarije

 

Vinarije

vinarije, vina, recept, kuvar, belo, crno, crveno

Go to top