1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.67 (15 glasova)

Namirnice od važnosti za decu

Mahunarke

Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutritijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od dečije gojaznosti. Mahunarke su veoma bogate proteinima, ugljenim hidratima, gvožđem, mineralima i vitaminima, a imaju više belančevina od bilo koje druge biljke. Tu se ubrajaju: grašak, pasulj, bob, sočivo, soja. Ovo povrće poseduje mnogo veći sadržaj proteina od ostalih grupa povrća. Mahunarke se takođe povezuju sa dužim životnim vekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.

Spanać

Spanać je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica iz grupe povrća. Zbog velikog prisustva minerala i vitamina spanać zovu "kraljem povrća". Spanać sadrži visok procenat antioksidansa koji čuvaju kožu od oštećenja. Takođe popravlja funkciju imuniteta. Pored ovoga spanać ima visok procenat vitamina K i magnezijuma, elementa koji su važni za zdravlje kostiju.

Orasi

Orasi su odlična namirnica kojom u obrok možemo dodati hranljive sastojke, zanimljiv ukus i hrskavost. Dostupni su nam tokom čitave godine, a najznačajniji su zbog čuvenog sastojka omega-3 koji pomaže u zaštiti kardiovaskularnog sistema, u poboljšavanju kognitivnih funkcija, a ima i antiinflamatorno dejstvo kod astme, artritisa, psorijaze i dr. Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega 3 masnih kiselina ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže visok procenat melatonina koji pomaže deci da imaju kvalitetan san i istovremeno doprinosi prevenciji kancerogenih oboljenja.

Borovnice

Borovnica je proglašena za najbogatiji izvor antioksidansa od 40 različitih vrsta plodova voća i povrća. Istraživanja su pokazala da borovnice usporavaju proces starenja, zaustavljaju početne faze razvoja karcinoma, poboljšavaju funkciju vida, kao i cirkulaciju uopšte, pomažu pri kontroli dijabetesa itd.

Go to top